Agents de la Guàrdia Civil custodien l'Ajuntament de Santa Colom de Gramenet el dia que es van fer les detencions i els escorcolls. Foto: QUIM PUIG.elPunt – L’alt tribunal avala la instrucció que va fer el jutge Baltasar Garzón. Desestima els recursos presentats per les defenses dels imputats. Sol·licitaven la nul·litat de les escoltes telefòniques.

L’Audiencia Nacional va esvair ahir els dubtes sobre la consistència de la instrucció judicial del cas Pretòria i va avalar de ple la investigació duta a terme pel jutge Baltasar Garzón, l’instigador de la causa i que després va ser apartat per presumptes incompatibilitats amb el càrrec. En una interlocutòria datada dimecres passat, la secció quarta de la sala penal de l’alt tribunal desestima els recursos interposats per les defenses dels imputats que demanaven la nul·litat de les escoltes telefòniques, una de les principals proves de càrrec que consten en la causa contra els acusats. Les defenses de Luis García Sáez, àlies Luigi, considerat el cervell de la trama de corrupció, com les de l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, sostenien que les intervencions telefòniques es van ordenar sense una base legal consistent i, per tant, es van vulnerar drets fonamentals dels imputats. Igualment, els advocats consideraven igualment injustificats la detenció i l’empresonament dels principals acusats perquè no hi ha cap prova fefaent sobre la il·legalitat dels projectes urbanístics dels quals s’haurien beneficiat. Encara més, els lletrats entenen que després d’una primera fase d’investigació el jutge hauria d’haver citat a declarar els acusats, i no pas fer-los detenir per la Guàrdia Civil, tal com es va fer.

El tribunal de l’Audiencia Nacional, en un escrit de 14 pàgines, rebat tots els arguments dels advocats defensors, conclou que Garzón no va vulnerar en cap moment els requisits processals, i justifica plenament tant les escoltes telefòniques com la detenció dels imputats al·legant que la naturalesa dels delictes que s’investigaven requeria que els investigats desconeguessin que se’ls seguia la pista perquè s’haurien posat en perill algunes proves. El tribunal sosté que la investigació no persegueix saber si les obres o projectes urbanístics són o no legals, sinó quina va ser la intervenció dels acusats i els beneficis que en van obtenir fent ús de les seves influències pel càrrec que tenien o havien tingut. En aquest sentit, les defenses de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta mantenen que els seus clients es van limitar a cobrar comissions legals per la seva mediació en les operacions urbanístiques investigades.

El revés judicial a l’estratègia de les defenses no només avala la feina feta per Garzón, sinó que dóna corda a la instrucció que continua tramitant el jutjat central d’instrucció número 5 amb un nou jutge al capdavant, Pablo Ruz. Aquest magistrat ja havia desestimat en primera instància la petició de nul·litat de les actuacions realitzada per la defensa, i va donar totalment per bones les escoltes telefòniques autoritzades pel seu antecessor. La defensa ara haurà de canviar d’estratègia.

adminGeneralAudiencia Nacional,Baltasar Garz,bones,central,contra,defensa,Luis Garc,obres,Pablo Ruz,que,recursoselPunt - L'alt tribunal avala la instrucció que va fer el jutge Baltasar Garzón. Desestima els recursos presentats per les defenses dels imputats. Sol·licitaven la nul·litat de les escoltes telefòniques.L'Audiencia Nacional va esvair ahir els dubtes sobre la consistència de la instrucció judicial del cas Pretòria i va avalar...Santa Coloma de Gramenet