Els immigrants integrats en el món casteller aprenen més ràpidamnt el català i s integren abans

26.04.2007 – 07:36

L'estructura organitzativa de les colles castelleres facilita la integració dels nouvinguts a Catalunya. Així ho avalen una dotzena de testimonis vinculats a moviments castellers de les comarques de l'Alt Camp, l'Alt Penedès, el Barcelonès i el Vallès Occidental recollits a l'estudi 'Bon cop de mà?', promogut per l'Obra Social Caixa Sabadell i la Fundació Jaume Bofill.

El treball d'investigació publicat dins la col·lecció 'Nexes', per Ricard Morén i Alegret, aprofundeix en els processos d'incorporació, participació i integració de persones immigrades estrangeres en colles castelleres. Segons ha informat l'Obra Social Caixa Sabadell, l'estudi s'ha basat en un treball documental previ i, sobretot, en una sèrie d'entrevistes qualitatives a immigrants procedents d'Eslovàquia, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Luxemburg, l'Argentina, l'Equador, Colòmbia, Austràlia i el Congo.

A través de les entrevistes, l'investigador observa que els factors d'integració que proporcionen les colles castelleres als immigrants són «les altes probabilitats d'aprenentatge ràpid de la llengua catalana i dels principals trets característics de la cultura del país, la simpatia que es respira, la rica vida social que permet, i l'ajuda que es pot rebre tant per trobar feina com per resoldre qüestions burocràtiques».

«Des d'algunes institucions i sectors socials europeus, i també catalans, s'ha pressuposat que les persones estrangeres que arriben amb un major coneixement de la cultura del país on volen anar a viure s'integraran més ràpidament i millor», explica l'autor. Tot i això, l'estudi destaca que bona part dels castellers estrangers entrevistats diuen que «abans d'arribar a Catalunya no coneixien el fet casteller, ni pràcticament res de la cultura catalana».

Bon cop de mà? assegura que, tot i que el vincle de l'immigrant amb el món casteller és casual de vegades, «en un bon nombre de casos sorgeix del contacte amb algú que ja hi pertany o que hi ha estat vinculat». L'autor de l'estudi afirma, en aquest sentit, que «gairebé cap dels entrevistats no ha entrat en el món casteller gràcies a un altre estranger del mateix origen, i en general tenen poca relació amb altres castellers de la seva mateixa nacionalitat, origen geogràfic o origen ètnic».

Ricard Morén conclou que la satisfacció entre els castellers estrangers entrevistats és «general», ja que «troben que les coses ja es fan prou bé i que cal millorar ben poc en relació amb com s'acull la gent nouvinguda d'origen estranger».

L'autor continua actualment aprofundint en aquesta línia de recerca amb un nou projecte que inclou l'estudi de diverses expressions de la cultura popular i la seva relació amb la immigració estrangera a Catalunya i altres territoris.

Informa: ELDIRECTE.CAT

 
adminGeneralEls immigrants integrats en el món casteller aprenen més ràpidamnt el català i s integren abans26.04.2007 - 07:36 L'estructura organitzativa de les colles castelleres facilita la integració dels nouvinguts a Catalunya. Així ho avalen una dotzena de testimonis vinculats a moviments castellers de les comarques de l'Alt Camp, l'Alt...Santa Coloma de Gramenet