fava

Els patrons alimentaris de la dieta mediterrània poden estar relacionats amb un menor diagnòstic del trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH), segons destaca un estudi publicat a la revista Pediatrics i que han dirigit María Izquierdo Pulido, professora de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, i José Ángel Alda, cap de secció al Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Sant Joan de Déu de Barcelona.

L’estudi, que és el primer treball científic que aborda la relació entre la dieta mediterrània i el TDAH en nens i adolescents, suggereix que alguns hàbits alimentaris inadequats podrien tenir un paper en el desenvolupament d’aquest trastorn psiquiàtric. No obstant això, caldrà fer noves recerques per determinar la relació de causalitat entre hàbits alimentaris deficitaris en nutrients i el TDAH, apunten els autors. Els investigadors Alejandra Ríos Hernández i Andreu Farran Codina, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB, i Estrella Ferreira García, de la Facultat de Psicologia de la mateixa Universitat, també signen el treball.

Un dels trastorns psiquiàtrics més comuns en nens i adolescents

El trastorn de dèficit d’atenció amb hiperactivitat és un quadre d’origen neurobiològic que afecta prop del 3,4 % de nens i adolescents arreu del món. És un dels trastorns psiquiàtrics més comuns en la primera infància i adolescència, i les seves conseqüències es poden allargar fins a l’edat adulta. Els símptomes principals són la hiperactivitat, la impulsivitat i el dèficit d’atenció, que es manifesten amb més intensitat que en infants de la mateixa edat sense aquest trastorn. Actualment, la intervenció més eficaç per als afectats de TDAH combina el tractament psicològic, el farmacològic i la intervenció psicopedagògica.

Els mecanismes que vinculen una dieta de baixa qualitat i el TDAH encara són desconeguts. Estudis científics previs han relacionat alguns patrons dietètics (consum d’aliments processats, baix consum de fruites i verdures) amb el diagnòstic del TDAH. D’altra banda, se sap que un patró alimentari desequilibrat pot conduir a deficiències en nutrients essencials (ferro, zinc, magnesi, àcids grassos omega-3, etc.) per al desenvolupament cognitiu i físic i que també semblen tenir un paper essencial en l’etiologia del TDAH.

L’estudi, que ha rebut finançament de l’Institut de Salut Carlos III, s’ha elaborat sobre una mostra total de 120 nens i adolescents (60 d’afectats per TDAH i 60 com a grup de control). Tal com apunta María Izquierdo Pulido, membre del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) de l’Institut de Salut Carlos III, “aquesta nova recerca no estableix una relació causa-efecte entre patrons alimentaris i TDAH, però pot contribuir a concretar unes estratègies dietètiques específiques que millorin la qualitat de vida tant dels afectats com de les seves famílies».

Un cercle viciós: impulsivitat, dieta no saludable i TDAH

La relació entre una dieta no saludable i el TDAH també podria ser una mostra de causalitat inversa. “No sabem si aquests infants tenen TDAH per una alimentació inadequada —assenyala José Ángel Alda, psiquiatre de l’Hospital Universitari Sant Joan de Llegir més …

Via:: Blog dels CRAI Biblioteques de Farmàcia i del Campus de l’Alimentació

Tedi RocaGeneralEls patrons alimentaris de la dieta mediterrània poden estar relacionats amb un menor diagnòstic del trastorn de dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH), segons destaca un estudi publicat a la revista Pediatrics i que han dirigit María Izquierdo Pulido, professora de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació de...Santa Coloma de Gramenet