Nuria Parlon

elperiodico.cat – L’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sortirà al rescat de l’empresa pública Gramepark després de conèixer els resultats de l’auditoria que va encarregar a Deloitte i que revela una greu situació financera amb problemes per pagar a curt termini. El Govern local inclourà en els seus pressupostos d’aquest mateix any 11,5 milions d’euros per comprar immobles a Gramepark que actualment utilitza l’ajuntament. Aquesta partida permetrà a l’empresa obtenir liquiditat suficient per afrontar els pagaments d’aquest exercici.

Gramepark, situada al centre de les investigacions del cas Pretòria, cedia fins ara gratuïtament els immobles al consistori sense percebre aportacions a canvi. La injecció d’aquests recursos suposarà un important esforç econòmic per al municipi. El pressupost del 2009 va arribar a uns 93 milions d’euros, raó per la qual el desemborsament suposarà més del 10% de les arques locals. L’any passat les inversions més destacades -que van incloure la reforma d’un teatre i d’un poliesportiu, obres al mercat del Fondo i en una guarderia, i millores en edificis i carrers- van sumar uns 15 milions d’euros. L’auditoria entregada ahir per l’empresa Deloitte per encàrrec municipal va revelar que l’empresa manté un deute a curt termini de 63 milions d’euros i que en els últims dos anys ha acumulat més de sis milions d’euros en pèrdues. El mateix informe calcula que els actius immobiliaris de la companyia sumen uns 73 milions d’euros. Els portaveus de l’ajuntament afirmen que la situació complexa de Gramepark no dista de les que presenten la majoria de les firmes del sector. Encara que en aquest cas les pèrdues van a càrrec de l’erari.

«DEFECTES DE FORMA» / L’auditoria també ha descobert irregularitats en les adjudicacions d’una trentena d’obres que ahir l’ajuntament va minimitzar. «L’empresa no té un forat financer, ni ningú ha ficat la mà a la caixa», va explicar l’alcaldessa, la socialista Núria Parlon. La majoria de les 30 irregularitats trobades es refereixen a adjudicacions realitzades abans d’acabar el procés d’exposició pública. Segons l’ajuntament, són més «defectes de forma» que incompliments greus. Malgrat això, el Govern local ha obert una investigació en el cas dels treballs de les oficines municipals de la plaça de l’Olimp. Van costar uns cinc milions i l’ajuntament vol aclarir si podien adjudicar-se de forma directa i urgent, com va fer Gramepark.

DEVALUACIÓ D’ACTIUS / L’auditoria adverteix d’altres riscos per als comptes de l’empresa, com ara la devaluació de tots els actius immobiliaris per la caiguda dels preus durant els últims dos anys. El deteriorament de les inversions en els aparcaments també mereix una menció en l’informe. L’únic pàrquing auditat amb detall per la firma revela resultats negatius al llarg dels últims tres anys. Deloitte alerta de la necessitat d’augmentar tant la rotació de les places com els ingressos pel lloguer.

adminGeneralelperiodico.cat - L'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet sortirà al rescat de l'empresa pública Gramepark després de conèixer els resultats de l'auditoria que va encarregar a Deloitte i que revela una greu situació financera amb problemes per pagar a curt termini. El Govern local inclourà en els seus pressupostos...Santa Coloma de Gramenet