acidcarnosic2

Un equip científic ha reconstruït en cèl·lules de llevat la via de síntesi de l’àcid carnòsic, un potent antioxidant natural que es troba en plantes mediterrànies com el romaní (Rosmarinus officinalis) i la sàlvia (Salvia sp.). La troballa s’ha publicat a la revista científica Nature Communications.
L’àcid carnòsic, en concret, és també el precursor biosintètic d’altres molècules bioactives com les tanshinones de la planta Salvia miltiorrhiza,unes molècules d’interès biomèdic per la seva potencial activitat antitumoral.

Rutes de síntesi al laboratori per protegir les poblacions de plantes

Moltes plantes són capaces de sintetitzar una gran diversitat de metabòlits secundaris, que són la font de noves molècules amb activitat farmacològica. L’explotació intensiva d’aquests recursos pot posar en risc les poblacions naturals de les espècies productores, motiu pel qual és important elucidar i reconstruir en altres organismes les rutes metabòliques que puguin produir compostos actius d’interès farmacològic sense amenaçar les espècies naturals.

Amb aquest objectiu s’ha dut a terme aquest estudi, que forma part del projecte Plant terpenoids for human health: a chemical and genomic approach to identify and produce bioactive compounds (TERPMED), amb finançament de la Unió Europea, i coordinat per Albert Ferrer, catedràtic del Departament de Bioquímica i Fisiologia de la Universitat de Barcelona i membre del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). El treball és el resultat de la col·laboració dels equips dels professors Alain Tissier (Institut Leibniz de Bioquímica Vegetal, Alemanya); Albert Ferrer i David Manzano (Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB i el CRAG), i Angelos Kanellis (Universitat Aristotèlica de Tessalònica, Grècia).

Llegiu la notícia sencera al Llegir més …

Via:: Blog dels CRAI Biblioteques de Farmàcia i del Campus de l’Alimentació

Tedi RocaGeneralUn equip científic ha reconstruït en cèl·lules de llevat la via de síntesi de l'àcid carnòsic, un potent antioxidant natural que es troba en plantes mediterrànies com el romaní (Rosmarinus officinalis) i la sàlvia (Salvia sp.). La troballa s'ha publicat a la revista científica Nature Communications.L'àcid carnòsic, en concret,...Santa Coloma de Gramenet