El diumenge, 24 de novembre al migdia, una cinquantena de persones convocades per la Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma de Gramenet ha fet una performance pels carrers del centre per denunciar la destrucció del patrimoni històric per part del govern municipal.

Recordem que el 21 de novembre passat l’Ajuntament va acabar d’enderrocar un altre edifici històric, una antiga fonda de finals del segle XIX, anomenada Can Coronel, adduint que es trobava en estat ruïnós. La Plataforma posa en dubte la impossibilitat de preservar l’edifici, almenys parcialment, i recorda que l’Ajuntament en tenia la propietat des del 2001 i en aquests divuit anys mai va fer cap mena de manteniment o rehabilitació per salvar-lo i convertir-lo en un equipament per a la ciutat.

La performance l‘encapçalaven unes quantes persones vestides de cases històriques de la ciutat, seguides de molt a prop per d’altres disfressades de voltors, capitanejades per un voltor més gran que anava de bracet d’un altre manifestant que simbolitzava l’Ajuntament. Darrere seu, desfilava el gruix de la marxa, els manifestants, que mostraven pancartes amb lemes com “Fora voltors del barri antic”, “Aturem el PERI II, salvem Ciutat Vella”, “Fora voltors del nostre barri”, “El casc antic no està en venda”, “Menys enderrocar i més rehabilitar”, etc. En diferents parades del recorregut, els voltors, que duien a les mans forquilla i ganivet, intentaven “menjar-se” les cases, les quals eren salvades pels manifestants.

Aquesta performance s’emmarca en la campanya que la Plataforma porta a terme des del maig de 2018 per salvar un grup de cases baixes de diversos carrers al voltant de la plaça de la Vila, que l’Ajuntament vol enderrocar per tal que el promotor immobiliari hi edifiqui un bloc torre de més de 60 metres d’altura, entre altres actuacions.

Es dona la circumstància que aquests mesos s’ha produït un canvi de promotor: fins fa poc era el Banc Sabadell, però ara aquest ha venut el sol a un fons immobiliari, Oaktree Capital Management, un fons voltor de Los Angeles presidit per Howard Marks, un dels 400 multimilionaris més rics dels Estats Units. Oaktree té un extens currículum de comprar empreses, fer-hi reestructuracions de plantilla i tornar-les a vendre amb grans beneficis, com va fer amb Panrico o amb joguines Famosa.

La Plataforma critica el nul interès del govern de Nuria Parlon per preservar el barri antic de la ciutat, lamenta la destrucció de Can Coronel i demana a l’Ajuntament que iniciï una revisió del PERI amb la participació de la ciutadania, perquè aquest pla urbanístic preservi i dignifiqui el barri antic, en comptes de servir a interessos especulatius.

Santa Coloma de Gramenet, 24 de novembre de 2019

Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma

Facebook:​ Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma de Gramenet @sosciutatvellagramenet Twitter: @​ sosciutatvella
Mail:​ ​sosciutatvellagramenet@gmail.com​ ; ​Instagram:​ sosciutatvella

Tedi RocaGeneralEl diumenge, 24 de novembre al migdia, una cinquantena de persones convocades per la Plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma de Gramenet ha fet una performance pels carrers del centre per denunciar la destrucció del patrimoni històric per part del govern municipal. Recordem que el 21 de novembre...Santa Coloma de Gramenet