Comunicat CUP-Gent de Gramenet cup gramenet

Per la llibertat d’expressió: Ni rei ni por

A partir d’ahir, els mossos d’esquadra van començar a detenir per ordre de l’Audiència Nacional espanyola les cinc persones investigades per haver cremat fotografies del rei espanyol Felip VI la Diada de l’11 de setembre en un acte de desobediència als tribunals espanyols, i en defensa de la llibertat d’expressió. Quan van ser citats per l’Audiència espanyola el passat dimecres 7 de desembre no es van presentar a declarar.

Les cinc persones detingudes han estat traslladades a Madrid i portades davant l’Audiència: l’Aitor Blanc, de la CUP-GG i regidor de Som Gramenet a l’Ajuntament de Santa Coloma, el Jordi Almiñana, de l’esquerra independentista de Navàs, l’Ivan Altimira, conseller de la CUP al districte de Sant Andreu, la Nora Miralles i el Roger Santacana de la CUP de Manresa.

Davant d’aquests fets la CUP-Gent de Gramenet:

1) Volem deixar constància i mostrar la nostra més enèrgica protesta arran dels esdeveniments repressius derivats de la manifestació anticapitalista i independentista de l’11 de setembre passat. Com és ben conegut, aquell dia uns centenars de persones, per mostrar el seu rebuig a la monarquia espanyola i la defensa d’una República catalana, van fer us del seu dret a la llibertat d’expressió cremant fotos del rei Felip VI, acte pacífic i simbòlic ple de contingut polític.

2) Com es habitual, la resposta de l’Estat no ha estat altre que la repressió. Així, a diferència d’altres països com els EE.UU. on cremar la bandera del país està protegit pel dret fonamental a la llibertat d’expressió, a Espanya s’actua com a principis del S. XX, quan l’anomenada Llei de Jurisdiccions (1906) considerava delictes els ultratges als seus símbols (monarquia, bandera, himne, unitat de la pàtria, …). Encara ara, a principis del S. XXI, estem en una situació semblant. Situació repressiva que ha estat possible per la iniciativa investigadora dels mossos d’esquadra que començà aquesta persecució política que ha desencadenat la posterior acció de l’Estat. No obstant això, per a nosaltres, el problema no és si les persones detingudes haurien o no d’haver anat a declarar davant el jutge, sinó si hi ha d’haver lleis que castiguin opinions polítiques.

4) És prou conegut que durant els darrers 40 anys l’Audiència Nacional espanyola ha estat un tribunal d’excepció amb clares funcions politiques, repetidament denunciades per diferents organismes europeus i internacionals. Va nàixer d’una de les moltes anomalies democràtiques amb les quals es construí durant la transició l’actual règim polític monàrquic, corrupte i de baixa qualitat democràtica, quan van transformar, d’un dia per l’altre, el Tribunal d’Ordre Públic de la dictadura en l’actual Audiència, disfressant-la, amb els mateixos jutges i fiscals, de democràtica.

5) Considerem que la persecució judicial per part del Regne d’Espanya d’actes simbòlics com la crema de fotografies d’un rei imposat antidemocràticament pel franquisme és un atac al dret a la llibertat d’expressió i els drets civils, i només mostra la seva impotència davant la gent que s’expressa i lluita democràticament per les seves idees i exerceix els seus drets. Contràriament, mai no persegueix de manera tant diligent la corrupció, el frau, etc., de les quals en demora els processos i en procura la impunitat i el privilegi de les persones encausades i condemnades.

Tot això ens posa davant de fets clars i contundents, l’Estat sorgit a la mort del dictador està mostrant la seva veritable cara i uns dèficits democràtics que es concreten en la persecució de la dissidència política. Tanmateix, la Ruptura Democràtica que no es va fer a l’Estat espanyol el 1978 és possible fer-la avui a Catalunya si aconseguim declarar la República Catalana.

6) Per acabar, volem agrair totes les mostres de suport i solidaritat envers el nostre company l’Aitor i la resta de persones encausades i detingudes, rebudes de multitud d’entitats i partits i de centenars de persones concentrades ahir a la Pl. de la Vila, així com a través de les xarxes socials. I lamentar que, malgrat les diferències polítiques, el govern municipal s’hagi mantingut absent i en silenci, incapaç de mostrar la més mínima solidaritat davant la repressió a un regidor per exercir els seu dret democràtic a la llibertat d’expressió política i ideològica.

CUP-Gent de Gramenet
Gramenet, a 13 de desembre de 2016

Via:: cup.cat

https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/12/2016-12-14-10_28_01-Comunicat-CUP-GG_Ni-rei-ni-por_161213_01.pdf-‎-Microsoft-Edge.png?fit=135%2C80&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/12/2016-12-14-10_28_01-Comunicat-CUP-GG_Ni-rei-ni-por_161213_01.pdf-‎-Microsoft-Edge.png?resize=135%2C80&ssl=1Tedi RocaPolíticadexpressió,la,llibertat,ni,por,reiComunicat CUP-Gent de Gramenet Per la llibertat d'expressió: Ni rei ni por A partir d'ahir, els mossos d'esquadra van començar a detenir per ordre de l'Audiència Nacional espanyola les cinc persones investigades per haver cremat fotografies del rei espanyol Felip VI la Diada de l'11 de setembre en un...Santa Coloma de Gramenet