Residencia Pública i Centre de dia Públic

 

L’Ateneu Julia Romera, al maig d’aquest any, va iniciar una campanya de recollida de documentació, i posteriorment de signatures, per veure el grau d’acceptació que hi havia a la nostra ciutat pel que fa a les prestacions de serveis socials que té el col·lectiu de la gent gran -residències, centres de dia o pisos tutelats (llei de dependència). Hem de dir, per les entrevistes que hem realitzat, les converses amb els nostres veïns i pel nombre de firmes recollides, que hem comprovat la sensibilitat que hi ha sobre aquest tema, el malestar i la denúncia de falta de serveis d’aquest àmbit per part dels entrevistats.

Quan parlem de la gent gran estem parlant de persones que han acabat un cicle de la seva vida com a treballadores en actiu i que ara es troben en una nova etapa, en la qual s’espera tranquil·litat i tenir les necessitats cobertes, tant econòmiques com sanitàries; drets que s’ha guanyat i que tenen reconeguts a la Constitució espanyola de 1978, a l’article 50.

Aquests drets també estan desenvolupats als estatuts d’autonomia de la comunitats autonòmes i que a Catalunya es desenvolupa a la Llei de serveis socials de l’11 d’octubre de 2007, en què es parla de les prestacions socials que l’Estat i les comunitats autònomes, juntament amb els ajuntaments, han de prestar a persones o col·lectius que pateixen o tenen necessitats.

Entre aquests serveis hi ha les residències, centres de dia o pisos tutelats per a la gent gran.

A la nostra ciutat, Santa Coloma de Gramenet, hi ha 20.283 persones de més de 65 anys, de les quals 2.450 en tenen més de 85. I no obstant això, només disposen d’una residència pública, que és la de Ramon Berenguer, i cap centre de dia. La residència Ramon Berenguer té 143 places en funcionament i 24 places sense utilitzar.

La llista d’espera per poder obtenir una plaça publica a la Ramon Berenguer és de 2,5 anys per a homes i 3 anys per a les dones. Alhora, a les residències privades amb places en règim de concert o de col·laboració amb l’Administració, hi ha també llistes de espera.

Mentre que a tot el país hi ha 4,3 persones de més de 65 anys per cada 100, a Santa Coloma de Gramenet la xifra no passa de 2,8 per cada 100.

Pel que fa a la mitjana dels nivells de prestacions i de qualitat que es dóna a la publica, és superior a la que es troba a les concertades o privades.

Davant d’aquestes dades, sorgeix el debat sobre la tendència d’anar privatitzant aquests serveis, que té com a raó de ser l’abaratiment de les prestacions que rep l’usuari.

La gran majoria de places existents a Santa Coloma de Gramenet són privades i caríssimes i l’Ajuntament fa molts anys que ha reconegut aquestes necessitats i s’ha compromès a resoldre-les:

• L’any 2004 es va comprometre a fer pisos tutelats de protecció oficial per a la gent gran a la Pallaresa i va rebre de la immobiliària Proinosa, que construïa els Cubics, 3 milions d’euros; diners que el govern de la ciutat va destinar a altres coses.

• L’any 2007 es va comprometre a convertir l’antic col·legi Miguel Hernández en una residència assistida per a gent gran de planta baixa i tres pisos; mai no ho ha tirat endavant.

• L’any 2012 va tancar l’únic centre de dia públic que hi havia a la ciutat, el Centre de Dia Puig Castellar, al passatge Salvatella. Aquesta instal·lació va passar a ser una part menjador social i una altra, Oficina d’Atenció a les Famílies (ODAP) del Districte III.
Santa Coloma té una clara mancança d’equipaments públics per a la gent gran i les seves famílies.

Per tot això, l’Ateneu Julia Romera et convida a una reunió el proper dia 27 de setembre a les 19,30 h, al nostre local, carrer de Sant Ramon, 51, baixos.
ateneu@ara-santacoloma-com | www.ateneusantacoloma.cat

https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/09/72_cartell_residencia_asamblea.jpg?fit=596%2C840&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/09/72_cartell_residencia_asamblea.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tedi RocaSocietat1930,27,assemblea,centre,de,dia,dimarts,hores,les,públic,pública,residencia  L'Ateneu Julia Romera, al maig d'aquest any, va iniciar una campanya de recollida de documentació, i posteriorment de signatures, per veure el grau d'acceptació que hi havia a la nostra ciutat pel que fa a les prestacions de serveis socials que té el col·lectiu de la gent gran -residències,...Santa Coloma de Gramenet