Foto: S. Lázaro

Núria Parlon declarava fa poc, en una entrevista feta en publico.es (9 de desembre), que entre el PSC i el nou subjecte polític que s’està configurant a Catalunya, entorn del qual s’ha denominat «els Comuns», no existeixen grans diferències i que els plantejaments i les propostes són molt similars.

Amb motiu d’aquesta entrevista, el company Antonio Molina escrivia un article en el qual analitzava i responia molt encertadament a aquestes declaracions, criticant sí que existeixen diferències i que a més a més, aquestes queden ben paleses especialment quan posem l’accent en allò que el PSC entén per gestió i en la manera en què ha governat, durant molts i molts anys, ciutats com Santa Coloma. No ho explicaré aquí, perquè el Molina ja ho fa en el seu article, però sí que m’agradaria agafar el relleu i respondre a altres qüestions que deixen ben clar que Núria Parlon s’equivoca de bat a bat quan fa aquestes declaracions. I no només en les formes. També hi ha diferències importants de fons i de plantejament.

En primer lloc que vagi per endavant que aquest nou subjecte polític no arriba per ocupar el lloc ni del PSC ni de cap altre partit polític. Tal com ve a dir el Molina, l’esquerra del PSC ha estat massa temps fent de crossa d’unes polítiques que no tenien res de transformadores, amb el desig posat en què algun dia canviarien. Això s’ha acabat. El nou subjecte ve amb plantejaments nous, propis, transformadors i rupturistes i és precisament aquí on rau la seva potencialitat.

Només destacaré un parell de diferències entre els plantejaments de sortida d’uns i altres. Plantejaments que són la pedra angular sobre la qual es construeix tota la resta de posicionaments polítics, i que tenen a veure amb la visió de societat i de relació entre política i societat que tenen uns i altres. Si d’aquí parteixen les diferències, les similituds en la resta són pràcticament impossibles, excepte per alguns posicionaments de caràcter molt anecdòtics.

La que fos rival de Miquel Iceta a les primàries del PSC, declara que, i són paraules textuals, al màxim que podrien aspirar els catalans «és a l’obertura d’un procés de reforma constitucional». Dir això suposa assumir una anàlisi que està molt allunyat de l’anàlisi que desemboca en la necessitat del sorgiment d’un nou subjecte polític. És assumir que al règim del 78 només cal fer-li una rentada de cara. El que «els comuns» plantegen va molt més enllà d’una simple reforma constitucional, perquè en la construcció del seu ADN, els cromosomes que intervenen porten incorporada una informació genètica que diu que el règim del 78, sent generosos, està esgotat, i que cal encetar un procés constituent nou, obert, participatiu i transparent, del que sorgeixi un sistema social, polític, territorial i d’estat que trenqui completament amb l’herència del franquisme. Obert, participatiu transparent i rupturista. Quatre qualitats que no van existir en la redacció de la Constitució del 78.

Altre tema que fa referència Núria Parlon Llegir més …

Via:: forumgrama

https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2017/01/parlon.jpg?fit=643%2C362&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2017/01/parlon.jpg?resize=150%2C150&ssl=1Tedi RocaGeneralFoto: S. Lázaro Núria Parlon declarava fa poc, en una entrevista feta en publico.es (9 de desembre), que entre el PSC i el nou subjecte polític que s'està configurant a Catalunya, entorn del qual s'ha denominat 'els Comuns», no existeixen grans diferències i que els plantejaments i les propostes són...Santa Coloma de Gramenet