MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS GENT D’ESQUERRES-ICV-EUiA, PSC, SOM GRAMENET I C’S PER RECLAMAR MESURES URGENTS PER PAL·LIAR ELS EFECTES I ERADICAR LA POBRESA ENERGÈTICA

La pobresa energètica és una de les conseqüències més devastadores de la greu crisi econòmica que bona part de la societat està patint. Malauradament, aquesta tràgica situació que massa llars suporten i que tants col·lectius han denunciat, s’ha vist agreujada pels esdeveniments ocorreguts el passat dilluns, 14 de novembre, a la ciutat de Reus, on una dona de 81 anys va morir en un incendi provocat per una espelma. Gas Natural li havia tallat el subministrament de la llum per l’impagament dels rebuts de dos mesos. Aquest fet dramàtic ens posa en alerta davant situacions intolerables que es poden evitar, simplement amb el compliment de les lleis que garanteixen els subministraments bàsics a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Segons informa l’observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), 6 de cada 10 dels incendis amb víctimes mortals que es produeixen a Catalunya tenen a veure amb la pobresa energètica.

És palès l’esforç que les administracions locals estan fent per atendre totes aquelles famílies que no poden abastir-se dels subministraments bàsics per trobar-se en el llindar de la pobresa. Però sens dubte, tota la càrrega no la poden assumir les administracions locals i els Serveis Socials Municipals. Aquesta no pot ser l’única solució a aquestes situacions tan dramàtiques que estan patint moltes llars. Cal el compromís real i ferm per part de la resta d’administracions, com són l’estatal i l’autonòmica i de les companyies subministradores, especialment les elèctriques, que vulneren la llei escudant-se en subterfugis administratius.

A Catalunya disposem de la Llei 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica, en vigor des de l’agost de l’any passat. Però no s’ha desplegat el reglament corresponent, per tant no és efectiva ni eficaç quant al seu el compliment per part de les companyies subministradores. S’han de prendre les mesures necessàries urgentment per aturar la situació de pobresa energètica que agreuja encara més la situació de les famílies més vulnerables. És del tot irresponsable i temerari, per part de la Generalitat, deixar passar un hivern més, sense resoldre aquesta problemàtica administrativa.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’adopció dels acords següents:

Primer.- Instar a la Generalitat de Catalunya a aprovar immediatament el Reglament que ha de desenvolupar la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Segon.- Recolzar les polítiques públiques municipals que s’estan duent a terme per combatre la pobresa energètica i l’exclusió residencial els Ajuntaments, sense perjudici de les accions que contra la Llei 24/2015, de 29 de juliol, el Govern de l’Estat va emprendre i que van tenir com a conseqüència la suspensió de la vigència d’alguns dels articles fonamentals per combatre l’emergència i l’exclusió residencial, per part del Tribunal Constitucional.

Tercer.- Exigir al Govern de la Generalitat la signatura de convenis Llegir més …

Via:: Grup Municipal Gent d’Esquerres ICV-EUiA

Tedi RocaGeneralMOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS GENT D'ESQUERRES-ICV-EUiA, PSC, SOM GRAMENET I C'S PER RECLAMAR MESURES URGENTS PER PAL·LIAR ELS EFECTES I ERADICAR LA POBRESA ENERGÈTICA La pobresa energètica és una de les conseqüències més devastadores de la greu crisi econòmica que bona part de la societat...Santa Coloma de Gramenet