Article del Tinent d’alcaldessa d’Urbanisme i Habitatge a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Santa Coloma és una ciutat compacta i densa, sense espai per créixer més. I els seus edificis es van fer sobretot entre els anys 60 i 70, quan es construïa ràpid i les normatives no miraven gaire pel confort dels futurs usuaris dels habitatges.

Si volem millorar les condicions de vida a la ciutat, ens cal també afavorir que els habitatges es trobin en les millors condicions físiques. Renovar els habitatges per renovar els barris és una de les estratègies que estem promovent des del govern municipal encapçalat per Núria Parlon. I hem engegat una nova manera de fer-ho, totalment pionera, des del carrer Pirineus.

Ens diu la llei que la responsabilitat de mantenir els edificis en bon estat és dels seus propietaris, i per això fins ara les administracions públiques s’ho han mirat des de la distància: han fet una tasca de disciplina o bé de subvenció. Però encara molts edificis estan pendents de renovació, tenen més de 50 anys i això pot acabar contribuint a una espiral negativa per als barris.

Davant d’això, al carrer Pirineus vam provar una altra manera de fer, oferint a les veïnes i veïns de 360 habitatges posar l’ajuntament al capdavant del procés de rehabilitació.

L’ajuntament s’ha encarregat de quasi tot: contractar arquitectes, consensuar el projecte d’obres amb les comunitats, adjudicar les obres per procediments transparents de contractació pública, buscar subvencions i descomptar-les del preu final, i oferir als propietaris sistemes de pagament adaptats a les capacitats econòmiques de cadascú.

D’aquesta manera la decisió de rehabilitar no ha d’esperar que la comunitat es posi d’acord i reculli els diners, es fan de cop totes les obres que hi fan falta, sense anar posant pedaços, s’aconsegueixen millors preus en fer les obres tots junts, i cadascú pot pagar en cinc anys o fins i tot deixar de pagar i esperar al moment futur de la venda del pis.

A data d’avui la iniciativa ha estat un èxit, després de molta feina callada de nombroses persones: l’associació de veïns del Fondo Alt, les persones del barri que volen que aquest millori, la implicació de l’alcaldessa i la dels tècnics municipals d’un munt de departaments que han acabat participant en el projecte.

Les obres ja estan en marxa, el barri mira el futur amb un renovat optimisme i ens reclamen des d’altres administracions perquè els expliquem el model.

Podem dir, un cop més, que hem canviat el món des de Santa Coloma. Llegir més …

Via:: PSC

https://i1.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/03/jordi_mas_1_copia.jpg?fit=640%2C508https://i1.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/03/jordi_mas_1_copia.jpg?resize=150%2C150Tedi RocaGeneralArticle del Tinent d'alcaldessa d'Urbanisme i Habitatge a l'Ajuntament de Santa Coloma de GramenetSanta Coloma és una ciutat compacta i densa, sense espai per créixer més. I els seus edificis es van fer sobretot entre els anys 60 i 70, quan es construïa ràpid i les normatives no miraven...Santa Coloma de Gramenet