RacóCatalà.cat – La situació general del català a Internet és bona però té un punt feble, les webs de les empreses. Veiem alguns aspectes significatius de la bona situació general del català a Internet a les dades que s’exposen a continuació:
 
  • Amb 7.140.000 pàgines web, és la 26a llengua a Internet i, amb 1,09 pàgines web per parlant, es troba en el lloc 19è, molt per davant d’altres llengües amb molts més parlants que el català, com el castellà, el rus, el xinès, l’àrab, el polonès, el romanès, el portuguès o el grec.

  • El domini.cat, aprovat el 16 de setembre del 2005, és el primer domini genèric (gTLD) que s’atorga a una comunitat lingüística i cultural: la catalana. Considerem l’aprovació d’aquest domini un fet molt important que pot ajudar molt a millorar i consolidar la presència del català com una de les llengües amb més projecció a Internet. En 10 mesos, des que es va activar el 13-2-2006, ja hi havia més de 19.000 dominis .cat actius (que funcionaven), amb la qual cosa el .cat és el més exitós dels dominis restringits.

  • Després de més d’un milió de visites, el català és la quarta llengua més utilitzada al Fòrum de debat Europeu, dins de la pàgina de la Comissió Europea, que depèn de Relacions Institucionals, segons Eurotribune.net.

  • El català és la segona llengua més utilitzada als blocs després de l’anglès, segons un estudi nord-americà de l’organització Nitle (estudi Nitle Blog Census, blocs que contenen, com a mínim, cinc-cents bytes de text).

Dins d’aquesta bona situació general de la llengua catalana a Internet, el Baròmetre de l’ús del català a Internet de la WICCAC (Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics), vol informar i denunciar que hi ha un punt feble on l’ús del català és encara molt baix i que cal treballar per a normalitzar-lo. Són les webs de les empreses, especialment de les més grans i les multinacionals, moltes de les quals no tenen versió en català.

Si s’aconseguís millorar aquest punt feble, la situació del català a Internet passaria de ser bona a excel·lent.Aquestes empreses demostren una manca total de sensibilitat, cultural i cívica, envers la llengua, tant com una manca de respecte a una bona part dels seus clients i usuaris. S’ha de fer veure que estan, a Catalunya i a altres llocs de parla catalana, fora de la normalitat. El català és la llengua pròpia de Catalunya i d’altres terres dels Països Catalans i hauria d’estar, com a mínim, en situació d’igualtat amb el castellà.

Analitzant l’evolució del baròmetre en aquests més de 4 anys i mig d’existència, veiem que, dels 35 sectors o grups en que està dividit, els que tenen un percentatge més alt d’ús del català estan, en general, relacionats amb el món de la cultura i els sectors que tenen un percentatge més baix d’ús del català estan, en general, relacionats amb el món de l’economia productiva, com es pot comprovar a la pàgina del resum de situació (http://wiccac.cat/resum.html ). 

Article complet:  http://www.racocatala.cat/noticia/13006/wiccac-fa-balanc-lus-catala-internet-2006

 

Salut!

adminGeneralRacóCatalà.cat - La situació general del català a Internet és bona però té un punt feble, les webs de les empreses. Veiem alguns aspectes significatius de la bona situació general del català a Internet a les dades que s'exposen a continuació: Amb 7.140.000 pàgines web, és la 26a llengua a...Santa Coloma de Gramenet