elPunt.cat – Proinosa nega haver cobrat doble per executar una de les fases del projecte i addueix a un error la suposada duplicitat

Torre Sònia

La informació confiscada per la Guàrdia Civil a les oficines de l’empresa municipal Gramepark dins la investigació del cas Pretòria revela que es va comptabilitzar dues vegades el preu d’una de les fases de construcció de l’edifici pels afectats de l’explosió de gas al Fondo, la coneguda amb el nom de Torre Sònia. Un llistat que recull el sumari de la trama adverteix d’una suposada duplicitat del cost de la primera fase del projecte, corresponent a l’estructura de l’edifici, per un import de 767.426 euros. La constructora Proinosa, que es va fer càrrec de l’execució del projecte, va negar ahir haver cobrat doble en cap de les tres fases en què es va dividir l’obra i va assegurar que es tractava d’un «error». Proinosa va assegurar que «només» va cobrar tres factures.

Es tracta d’un llistat que recopila totes les obres que l’empresa municipal Gramepark va adjudicar des de l’any 2000 a Santa Coloma. Entre aquesta relació d’empreses i muntants econòmics n’hi ha una d’especialment sorprenent: la de la construcció de la primera fase del projecte, corresponent a l’estructura de l’edifici de la Torre Sònia, que es comptabilitza dues vegades i per un mateix import: 767.426 euros. El que no és exacte és el nom amb què es justifiquen aquests dos preus idèntics. En data 23 de novembre del 2006 apareix com a Torre Sònia-Estructura i, a posteriori -en el mateix llistat i sense data-, com a Rambla del Fondo, 64-68. Fonaments i Estructura, que en realitat és l’adreça on s’aixeca el bloc pels afectats de l’explosió. La constructora Proinosa -vinculada a Josep Singla, un dels imputats en la trama-, va negar ahir que la companyia hagués cobrat per duplicat cap tipus de factura d’aquest projecte i va adduir a un «error» la repetició de conceptes i preus. Fonts de l’empresa van assegurar que es van cobrar tres factures «de 821.545 euros de la primera fase (fonaments i estructura), 3.573.430 euros de la segona (finalització de l’estructura) i 659.774 de la tercera (acabament d’estructura)», tal com estava previst. En total i segons fonts de la constructora, el projecte de la Torre Sònia va costar 5.054.749 euros.

El cost de l’edifici sempre ha estat una incògnita i ha anat variant al llarg del procés. Aquest diari ja se’n feia ressò el novembre, setmanes després que es fes públic el cas Pretòria, que un document intern de Gramepark reconeixia que hi havia un dèficit d’un milió d’euros en el projecte. El mateix informe revelava que el cost previst de l’obra era de 5,5 milions, 1,1 milions més dels previstos inicialment. Però si es fa cas de les xifres que apareixen a l’auditoria de Deloitte, encarregada pel consistori de Santa Coloma, el cost total d’aquest edifici arriba als 4,6 milions, res a veure amb el preu que reflecteix Gramepark el 2 d’octubre del 2009, i tampoc gens aproximat al que ara afirma Proinosa que és el real. L’actuació no apareix en el sumari del cas Pretòria -tot i que a l’auditoria de Deloitte així hi consta-, però les irregularitats en certs moments del procés s’han posat de manifest. L’auditoria de Deloitte revelava que Proinosa va ser l’adjudicatària de la segona fase del concurs, tot i aparèixer en cinquena posició.

Els veïns són a casa des de fa sis mesos

La construcció de la Torre Sònia ha estat un malson per als afectats. Més enllà del sotrac que suposen les dues víctimes mortals de l’accident -una veïna i un operari-, els afectats han hagut de superar un seguit d’obstacles que els han fet patir fins al mateix moment de rebre les claus, el mes de desembre passat. El primer dels molts entrebancs va arribar després de les municipals del 2007, quan l’aleshores reelegit alcalde, Bartomeu Muñoz, va comunicar als veïns la «inviabilitat» del projecte. Les obres van estar aturades sis mesos, mentre el govern buscava alternatives. Finalment es va trobar una solució que passava per construir 9 pisos més i així finançar el «sobrecost» del bloc. Quan els veïns ja havien oblidat el retard de les obres -un any i mig- i el canvi de projecte, va esclatar el cas Pretòria, que assenyalava la Torre Sònia per ser un dels encàrrecs de Proinosa. Els veïns ja són a casa seva, però encara hi poden haver canvis. I és que, si es confirma que el cost del bloc és de 5 milions, el preu de venda dels 9 pisos de més podria abaratir-se.

adminGeneralelPunt.cat - Proinosa nega haver cobrat doble per executar una de les fases del projecte i addueix a un error la suposada duplicitatLa informació confiscada per la Guàrdia Civil a les oficines de l'empresa municipal Gramepark dins la investigació del cas Pretòria revela que es va comptabilitzar dues vegades...Santa Coloma de Gramenet