germinia

Santa Coloma de Gramenet, 23 de març. – Amb el títol “Maltractament infantil i adolescent: els primer indicis, què fem?”, la segona edició de les Jornades Formatives de la Fundació Germina posa l’accent sobre la necessitat d’actuar correctament davant les situacions de  maltractament començant per l’abordatge dels primers indicis, tot oferint instruments de formació a persones que treballen en l’atenció directa amb menors per protegir els seus drets.

 

El seminari s’emmarca dins el projecte de “Prevenció i atenció del maltractament infantil i adolescent” de la Fundació Germina, sorgit amb el propòsit de millorar la situació dels infants i adolescents i cercar el màxim rigor i professionalitat per garantir el seu benestar.

La jornada de  formació de la Fundació Germina, que ha tingut lloc avui 23 de març al Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, ha reunit més de 160 professionals inscrits i ha comptat amb la presència de Georgina Oliva, directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, i Diego Arroyo, tercer tinent de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

“El maltractament a infants o adolescents sovint no és evident. Hi ha maltractament més enllà d’una agressió física contundent o un abús sexual, i l’actuació protectora prematura dels professionals de la xarxa –educadors, mestres, metges, serveis socials– davant els primers indicis és clau en els efectes que deixa en l’autoestima de l’infant o adolescent”, sosté Mario Cuixart, director de la Fundació Germina. “Des d’entitats com la nostra hem de treballar des d’una mirada possibilitadora que permeti que, tot i la situació, l’infant  o adolescent pugui construir sobre unes bases sòlides, que pugui sentir-se segur i acompanyat. La jornada d’avui és fruit de la necessitat dels educadors i educadores i pretén donar eines als professionals per actuar davant dels primers indicis”. Des de la creació del projecte “Prevenció i atenció del maltractament infantil i adolescent” de l’organització, impulsat el 2016, s’han realitzat una vintena de consultes al referent en qüestions de maltractament de la Fundació Germina, responent, la gran majoria, a la detecció de primers indicis i indicadors de risc (lleus, moderats i greus). “Les xifres que es registren actualment fan palès que encara hi ha molt camí per recórrer. Segons dades oficials del 2016, a Espanya es realitzen 40 notificacions al dia per indicadors de maltractament infantil, set d’elles a Catalunya.”  Per tipologia de maltractament, del total de 18.114 casos comptabilitzats a nivell estatal l’any 2016[1], 8.999 van ser per negligència, 4.752 de tipus emocional, 3.535 per maltractament físic i 828 d’abús sexual.

Carme Arnau, treballadora social, i Oihana Mendiguren, psicòloga i psicoterapeuta ambdues professionals de la Unitat de Pediatria Social de l’Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Concepció Juvanteny han obert la jornada amb la seva intervenció sobre la detecció i les conseqüències de la negligència en la infància. “Cal mirar més enllà de les manifestacions dels infants per detectar possibles situacions de risc. Els símptomes són indicadors de patiment davant els quals els professionals hem de posar-hi paraules”, asseguren.

Per la seva banda, la Dra. Carme Tello, psicòloga clínica i presidenta de l’ACIM (Associació Catalana per la Infància Maltractada), s’ha centrat en el bon tracte als infants i les seves famílies com a intervenció davant els primers indicis de maltractament: “Depenent com abordem la qüestió en primera instància, obtindrem un o altre pronòstic d’evolució de l’infant o l’adolescent i la seva família”. La doctora ha fet una crida a ser sensibles per poder detectar i ha recomanat que l’ajuda a la víctima impliqui tenir cura de la família des de la perspectiva del model de parentalitat positiva: “hem de mirar amb les orelles i escoltar amb els ulls. Cal actuar però, com deia Hipòcrates, el primer de tot és no fer mal”. Tello és també presidenta de la xarxa IAN-IA (International Attachment Network Iberoamerica) i vicepresidenta de la FAPMI (Federació d’Associacions per a la Prevenció del Maltractament Infantil).

El programa de la jornada ha acollit una taula rodona dinamitzada per Marta Simó, pediatra coordinadora de la Unitat Funcional d’Abús al Menor de l’Hospital de Sant Joan de Déu i responsable de l’atenció als maltractaments. El simposi ha comptat amb la participació de Milagros Gascó, pediatra del Centre d’Atenció Primària El Fondo; Alicia Chamorro, educadora de l’Equip d’Atenció a la Infància i Adolescència de Santa Coloma de Gramenet; Anna Palazón, responsable de centre Llatí-Fondo de la Fundació Germina; Joan Garcia, director de l’Escola Jaume Salvatella de Santa Coloma de Gramenet; i Ana Jiménez, representant dels serveis socials de Santa Coloma de Gramenet.

La Dra. Simó ha recordat als professionals assistents que la clau per detectar el maltractament infantil i adolescent és “estar ben atents, posar-se les ulleres i tenir el radar a punt”, així com “treballar en xarxa, mai sols: quan parlem de petits indicis, la suma de tots ens dóna la visió global que necessitem. La doctora també ha recalcat la importància d’actuar amb prudència, “respectant sempre els interessos dels infants i cercant les mesures menys disruptives.

https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/06/germinia-1.png?fit=982%2C172&ssl=1https://i0.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2016/06/germinia-1.png?resize=150%2C150&ssl=1Tedi RocaGeneralSanta Coloma de Gramenet, 23 de març. – Amb el títol “Maltractament infantil i adolescent: els primer indicis, què fem?”, la segona edició de les Jornades Formatives de la Fundació Germina posa l’accent sobre la necessitat d’actuar correctament davant les situacions de  maltractament començant per l’abordatge dels primers indicis,...Santa Coloma de Gramenet