CATALA

 

LA FUNDACIÓ GERMINA CELEBRA UNA DÈCADA D’ACOMPANYAMENT A INFANTS, JOVES I FAMÍLIES EN SITUACIÓ DE VULNERABILITAT

 

  • La inauguració del nou Centre Obert Riu al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet i l’aplicació del seu model de treball i activitats a la ciutat de Badalona, on obrirà un nou punt d’atenció social el 2017, entre les fites assolides el darrer any.

 

  • Des dels seus tres espais i a través dels diferents programes de suport i acció comunitària, l’entitat atén diàriament al voltant de 160  infants i adolescents i a una vuitantena de famílies en risc d’exclusió social.

 

  • L’organització, actualment immersa en un pla de creixement, compta amb el suport de les administracions públiques i el recolzament de l’Obra Social “la Caixa” i altres donacions privades.

 

Santa Coloma de Gramenet, 20 de juny de 2017La Fundació Germina compleix deu anys d’acció social en ple desenvolupament de la seva nova seu al barri del Raval de Santa Coloma, el Centre Obert Riu, que a finals d’aquest any arribarà a l’equador del seu  desplegament amb 60 infants i adolescents atesos–cobrint les edats dels cinc a setze anys. Pel 2018 quedarà l’ampliació a joves de més de setze anys. Aquesta instal·lació compta amb una superfície de  215m² i un equip d’educadors, voluntaris i estudiants en pràctiques que atenen diàriament a infants i joves en situació de risc que, per les característiques del seu entorn familiar o social, necessiten recolzament i han estat derivats dels Serveis Socials municipals.

En els darrers mesos, l’entitat també ha iniciat les seves activitats comunitàries a Badalona, ciutat on ha aterrat implementant el seu model de treball abans de l’obertura d’un nou punt d’atenció en els propers mesos. Aquesta iniciativa, posada en marxa fa prop de mig any, compta amb nous agents del barri que incentiven la participació ciutadana i desenvolupen l’acció educativa de la Fundació Germina, replicant el funcionament i objectius de treball que, des de ja fa una dècada, duu a terme a Santa Coloma de Gramenet.

Com a novetat en el marc del programa GR – Gran Recorregut, el passat mes de setembre un grup de 20 joves de 16 a 21 anys van iniciar el programa Emancipació, un projecte que aposta per les noves oportunitats i la millora de la seva qualitat de vida mitjançant l’acompanyament i promovent que ells siguin els protagonistes d’aquest procés d’aprenentatge, des del coneixement de la pràctica, fins a l’adquisició d’autonomia i la realització d’activitats fora del nucli de la Fundació. Així doncs, els participants del programa han tractat qüestions com l’accés a l’habitatge, la gestió del temps, l’economia domèstica, el consum o l’alimentació, àmbit en el que s’han realitzat tallers pràctics de cuina en col·laboració amb el Campus de l’Alimentació de Torribera fruit de l’aliança de la fundació amb la Universitat de Barcelona.

En l’àmbit formatiu i d’assessorament a professionals, Fundació Germina va celebrar el passat mes de març la jornada “Detecció del maltractament a infants i adolescents. Eines per començar”, adreçada a persones que desenvolupen la seva tasca en l’àmbit educatiu i social treballant amb infants i adolescents, i que volen adquirir recursos pràctics per a la detecció del maltractament. L’èxit de la jornada fa pensar en futures edicions d’aquest tipus.

Paral·lelament, amb el lema Fent Barri, la fundació segueix sortint al carrer, any rere any, posant en marxa els seus projectes d’acció comunitària, com ara el cicle d’espectacles participatius i familiars gratuïts Barri a escena; la iniciativa Juguem al carrer dedicada a recuperar el carrers i les places com a espais de joc; el pla de dinamització Made in jove; i l’hort comunitari, una petita parcel·la cedida per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet que representa una gran oportunitat de generar nous espais verds públics per a la ciutat i fer créixer el projecte comunitari potenciant valors socials i ambientals.

Enguany, l’organització també ha volgut celebrar el seu aniversari amb els veïns de Santa Coloma, i ho ha fet convidant-los a una gran festa plena d’activitats obertes a tothom. La jornada festiva “Deu anys germinant el barri”, que va tenir lloc el passat 1 de juny, va comptar amb l’assistència de 400 persones i va ser l’ocasió perfecta per reconèixer la tasca dels més de 90 voluntaris que durant aquest últim any han col·laborat amb el seu temps i dedicació.

En la realització de les seves activitats, la Fundació Germina compta amb el suport dels ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i Badalona, el Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Obra social “la Caixa” –a través del seu programa CaixaProinfància– i el recolzament de donacions privades.

 

10 anys oferint oportunitats

Des de la seva constitució el 2004 i l’inici de les seves activitats a Santa Coloma de Gramenet tres anys més tard, la trajectòria de la Fundació Germina ha estat en constant creixement, guiada per la voluntat de construir conjuntament amb participants, voluntaris i ciutadania, entenent l’educació com la clau de volta per revertir situacions de vulnerabilitat, garantint i preservant un caràcter familiar i facilitant la creació de xarxes de suport mutu entre els participants.

Oferint suport i acompanyament a nens, joves i famílies, la Fundació Germina ha anat ampliant la seva activitat progressivament al llarg de tots aquests anys a través amb el desplegament complert de quatre programes: el Centre Obert Infantil, on els nens aprenen a través del joc i l’experiència a desenvolupar les seves habilitats; l’Espai Jove, amb el qual s’ensenya als adolescents a aprendre i a treballar tant individualment com en equip, així com a desenvolupar vincles basats en el respecte; el GR-Gran Recorregut, que acompanya els joves mentre estableixen el seu itinerari educatiu i troben la seva primera feina; i finalment el programa Famílies, que ofereix eines parentals i treballa per traslladar hàbits saludables a l’àmbit familiar, obtenint resultats directes a la vida de nens, adolescents, joves i famílies.

A més a més dels programes d’atenció social directa, la Fundació Germina també duu a terme des del seu inici projectes comunitaris compromesos amb la millora del seu entorn immediat projectant enfora els beneficis del diferents programes d’atenció directa.

Des de 2015, i a través de la seva pròpia empresa social, Urban Time, promou la continuïtat formativa dels joves brindant-los l’oportunitat de seguir estudiant al mateix temps que desenvolupen una activitat laboral dins el sector de l’oci educatiu. Urban Time ofereix tallers, activitats extraescolars i casals basats en activitats urbanes com graffiti, skate o parkour.

Amb el lema “eduquem des del que som” la Fundació Germina ofereix un model de valors basats en el respecte i on tothom hi té cabuda. Totes les accions portades a terme des d’aquesta organització s’estableixen des dels principis de l’acompanyament, el coneixement, la construcció comú i el  desenvolupament integral de la persona perquè nens, joves i famílies siguin protagonistes d’aquest procés dins del seu territori.

 

https://i2.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2017/06/image002-1.jpg?fit=374%2C65https://i2.wp.com/www.santako.com/wp-content/uploads/2017/06/image002-1.jpg?resize=150%2C65Tedi RocaGeneral LA FUNDACIÓ GERMINA CELEBRA UNA DÈCADA D’ACOMPANYAMENT A INFANTS, JOVES I FAMÍLIES EN SITUACIÓ DE VULNERABILITAT  La inauguració del nou Centre Obert Riu al barri del Raval de Santa Coloma de Gramenet i l’aplicació del seu model de treball i activitats a la ciutat de Badalona, on...Santa Coloma de Gramenet