L’Ajuntament busca fórmules per evitar que no es cobrin la meitat de les sancions, com passa ara

elpunt.cat – El govern de Santa Coloma confia triplicar aquest any els diners que ingressa el municipi en concepte de multes. I no augmentant el nombre de sancions, sinó millorant els processos per evitar que la meitat no es cobrin, com passa actualment. L’esborrany del pressupost que el govern va retirar la setmana passada ja preveu un increment del 300% en la partida d’ingressos derivats per aquest concepte. El govern ho justifica assegurant que demanarà ajut a altres administracions supramunicipals per garantir el cobrament de les multes imposades a ciutadans de fora del municipi. La Diputació de Barcelona, a través de l’organisme de gestió tributària (ORGT) ofereix aquest servei gratuït. Un total de 168 municipis de la demarcació ja l’utilitzen.

Vehiculos en doble fila

El govern colomenc explica la diferència de 400.000 euros entre el que es preveu recaptar (600.000 euros) i el que realment es va aconseguir l’exercici anterior (194.000 euros) per la dificultat de perseguir els infractors amb residència fora de Santa Coloma. Segons els càlculs de l’Ajuntament, la meitat de les multes que s’interposen a Santa Coloma són de gent resident fora del terme municipal i només «entre un 7 i un 10%» d’aquestes s’acaben cobrant.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Santa Coloma, Joan Carles Mas (PSC), explica que el panorama d’impagats a la ciutat és «idèntic» a altres municipis i defineix com a «complex» el procediment per aconseguir cobrar-les. «Per fer el cobrament d’un infractor que viu al mateix municipi es pot reclamar a l’entitat bancària que efectuï l’embargament del compte corrent, però si la persona viu fora el procés es complica, perquè s’ha d’identificar en quin lloc té aquella persona el compte bancari i el seu domicili», explica Mas. «El procés s’allarga -continua el tinent d’alcalde- si l’infractor fa reclamacions.»

Acords de col·laboració

Influenciats o no per l’informe de la interventora -des del govern es nega que hi hagi cap relació. «Ja ho teníem previst», assegura Mas-, el cert és que el govern colomenc ha decidit emprar la «fórmula» que alguns ajuntaments ja han fet servir per aconseguir cobrar les denúncies de trànsit que interposen, sobretot les que provenen d’infractors de fora del municipi. «Al llarg del 2010 tenim previst trobar un fórmula que faci més fàcil el cobrament d’aquestes multes», diu Mas. Aquests nous mecanismes depenen, en paraules del primer tinent d’alcalde, de «signar convenis amb altres administracions que tenen capacitat recaptatòria».

La Generalitat i la Diputació de Barcelona són alguns d’aquests organismes supramunicipals que ofereixen el servei. La intenció de l’Ajuntament colomenc és desplegar aquest tipus de convenis al llarg d’aquest any i així multiplicar «per 3 o per 4» la recaptació derivada de les sancions de trànsit, un percentatge important del qual no es cobra mai. De fet, les últimes dades de què es disposa -el 31 de desembre del 2008- remarquen que només un 42,44% de les infraccions que s’han sancionat han estat abonades. «El que cal ara és acabar-la d’explicitar, de discutir i d’escollir quina de les possibilitats que tenim és la més adient», afegeix Mas. També aclareix que l’increment d’ingressos no suposarà l’augment de sancions, sinó l’efectivitat del seu cobrament.

La majoria de les multes a Santa Coloma són d’aparcament (per estacionar en zones de gual o per no pagar en les zones blaves), però també n’hi ha que són per infraccions del codi de circulació, com ara l’excés de velocitat.

Un total de 168 municipis tenen conveni amb la Diputació

L’organisme de gestió tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona ofereix un servei als municipis per ajudar-los a garantir el cobrament de les multes imposades a ciutadans de fora del seu municipi. Un total de 168 ajuntaments de la demarcació ja l’utilitzen, com ara Mataró, Cerdanyola del Vallés, Castelldefels, Esplugues de Llobregat i Cornellà. L’efectivitat, segons fonts de la Diputació, és «impossible de comptabilitzar», ja que «també depèn del domicili del demandant». «És molt més efectiu si són residents de la província de Barcelona», asseguren les mateixes fonts. El conveni que se signa amb els ajuntaments és gratuït, però l’ORGT cobra al consistori amb el qual col·labora una taxa per l’ingrés total de multes. Aquest suplement va del 8% per municipis amb càrrec superior a 7 milions d’euros l’any fins al 14% a municipis que recapten 3 milions.

L’organisme de gestió tributària és un organisme independent però que penja de l’àrea d’Hisenda de la Diputació.

adminGeneralL'Ajuntament busca fórmules per evitar que no es cobrin la meitat de les sancions, com passa araelpunt.cat - El govern de Santa Coloma confia triplicar aquest any els diners que ingressa el municipi en concepte de multes. I no augmentant el nombre de sancions, sinó millorant els processos per...Santa Coloma de Gramenet