Gramepark admet un sobrecost en la construcció del bloc de pisos per als veïns

Torre Sònia

elpunt.cat – L’edifici per als afectats per l’explosió de gas al barri del Fondo de Santa Coloma té un dèficit d’1,1 milions d’euros, segons les dades de Gramepark. El projecte, que executa Proinosa, va ser pressupostat per 4,4 milions, tot i que el cost previst per l’empresa municipal és de 5,5 milions, amb una diferència que no se sap on ha anat a parar. Precisament, els números del projecte estan sent revisats, després que l’Ajuntament es comprometés a fer auditories externes arran de l’operació Pretòria.

Els números de la coneguda com a Torre Sònia, l’edifici en què s’han d’instal·lar els afectats del Fondo, són, ara per ara, una incògnita. El projecte, que està executant Proinosa, l’empresa de Josep Singla, un dels imputats pel cas Pretòria, té un dèficit d’1,1 milions d’euros, segons un informe que Gramepark va presentar al consell d’administració de fa uns dies.

Segons els números elaborats per l’empresa municipal, el cost previst de la Torre Sònia és de 5,5 milions d’euros i no de 4,4 milions, que era el preu pressupostat d’entrada (en un primer moment, es va parlar de 4,7 milions, però es va rebaixar al·legant que el preu de construcció havia baixat). Per tant, hi ha un dèficit reconegut per Gramepark (podria ser per pagar les assegurances dels pisos, les despeses financeres o les escriptures).

Es dóna el cas, però, que aquesta xifra tampoc no quadra amb la resultant de sumar els diners de les assegurances dels veïns (1,5 milions) i els dos avals que s’han demanat per poder tirar endavant el projecte, (2,2 i 2,3 milions respectivament) i que arribarien als 6 milions d’euros. En aquest cas, la diferència seria de prop dels dos milions. Uns diners que no se sap d’on surten i on haurien anat a parar.

Tant en un cas com en l’altre, es desconeix qui hauria d’assumir aquesta diferència de diners. Els promotors de l’obra i els propietaris dels terrenys són els veïns, que ja fa mesos que van posar a la venda els nou pisos sobrants, que s’han construït per finançar el cost del projecte. En aquell moment van calcular unes tarifes per pis, que oscil·len entre 365.000 i 412.000 euros, amb què suposadament s’havia de fer front al cost de l’edifici. Ahir, Proinosa va confirmar que l’import final de la torre és de 4,5 milions d’euros i que ja està enllestida (es treballa només als locals comercials). Fonts de Proinosa també van assegurar que es podran complir els terminis previstos (que els veïns hi siguin abans del quart aniversari de l’explosió) i que si no es fa és responsabilitat municipal.

El primer a revisar

El projecte de la Torre Sònia ha estat el primer a ser revisat a petició de l’Ajuntament, que, arran de l’operació Pretòria, es va comprometre a fer auditories de tots els projectes en què havia participat Gramepark. L’empresa Deloitte és l’encarregada d’elaborar l’auditoria de la Torre Sònia -també ha fet la del Consorci del Palau de la Música-. Les primeres conclusions es podrien saber d’aquí a uns dies.

adminGeneralGramepark admet un sobrecost en la construcció del bloc de pisos per als veïnselpunt.cat - L'edifici per als afectats per l'explosió de gas al barri del Fondo de Santa Coloma té un dèficit d'1,1 milions d'euros, segons les dades de Gramepark. El projecte, que executa Proinosa, va ser pressupostat...Santa Coloma de Gramenet